Nụ Hôn Đầu – Phần Ba

Chương Mười Bảy

Sau cuộc chia tay ra thăm, từ nhà cha mẹ Thanh Lê. Duy Phong xốn xang hình ảnh, Thanh Lê hiện về. Nhưng chàng cắt ngang không dám. Duy Phong tự hỏi. Không biết Thanh Lê đã có chồng nữa chưa? Nước Mỹ là một nước có cao trào bật nhất của tiến bộ. Có chồng, có con vẫn theo đuổi được việc học. Học không hạn chế, luôn tự do, và nhiều cách học.

Và tại sao mình lại vô duyên nghĩ đến chuyện đó làm gì. Đã một lần làm Thanh Lê khốn khổ không đủ sao? Giờ còn mơ mộng gì nữa? Chàng thấy xâu hổ… Duy Phong cắt đứt những ước mơ không đâu, ích kỷ đó… Và phải nghĩ rằng, mong rằng nàng có đựơc hạnh phúc! Tuy thế chàng giấu kín chuyện lòng. Một ngày Duy Phong thuê khách sạn ở để goị cho Thanh Lê một cách thoải mái.

 

Duy phong chàng muốn sử dụng kiểu gọi nói thấy mặt, nhưng không dám vì không thể đường đột, nếu Thanh Lê chưa cho phép. Anh gọi qua bằng cuộc gọi thường.

Tay bắt đầu run. Dù anh cố gắng giữ thăng bằng, bấm máy 011-678- 462-4754. Tiếng điện thoại reo và có tiếng nhấc máy. Duy Phong mừng rỡ.

Khi nghe bên kia đầy dây nói:

– Xin lỗi tôi là Thanh Lê, ai bên kia đầu giây cho biết tên?

Anh là Duy Phong. Anh rất muốn được nói chuyện với em. Em hãy cho anh một cơ hội. Em nỡ nào không cho anh biết, khi em đã có con với anh. Em biết, bao năm qua, anh đâu bao giờ nghĩ rằng em có con với anh? Em biết anh yêu em đến mức độ nào không? Anh đã sầu đau nghĩ về em thế nào không?

Nghe Duy Phong nói đến đó không hiểu sao Thanh Lê tủi than khóc. Những giọt nước mắt chạy lui về quá khứ, và cô chen vào giọng đầy trách trả:

– Em dại dột còn nhỏ, đã nghe lời anh dụ dỗ. Đã bỏ nhà, bỏ cha mẹ theo anh. Em đã có bầu em nào biết. Nhưng từ khi quay về. anh đã quên em, anh làm em đau khổ một cuộc đời con gái. Em phải sợ chê cười, khi anh bỏ em, em phải giấu giếm sinh con, phải cho người ta nuôi. Không được anh trở lại một lần thăm hỏi… Sau gần đầy một năm tủi hổ, em phải xin ba mẹ ra đi làm môt ca sĩ bất đắc dĩ, rồi em phải theo một anh chị nuôi, đóng tàu đi xuất ngoại… Sau mười sáu năm, bây giờ em muốn báo cho anh hay, vì em có dự định bất chấp mọi tiền bạc, phải trả bao nhiêu em sẽ thương lượng và tìm cách bảo lãnh con em sang Hoa kỳ. Và nhất định em sẽ kể sự thật, về tấm bi thương của em cho con biết. Mong nó hiểu được, để mẹ con đoàn tụ…

Lắng nghe Thanh Lê nói đến lúc Thanh Lê ngưng. Duy Phong mới có điều kiện tâm sự cho Thanh Lê nghe:

– Như vậy trời còn thương xót cho chúng ta rất nhiều. Anh đã được gặp lại con trước khi anh biết tin tức về em.

– Vậy sao?

Duy Phong kể lại cuộc gặp gỡ giữa anh và cô bé mang tên là Kỷ Niệm. Một bông hoa ưu tú thuộc về Kỷ niệm, của đợt thi hội diễn văn nghệ-nghệ thuật các tỉnh miền Trung. Và cao nguyên anh cao giọng kể tiếp:

– Chỉ vì nó giống em quá, anh không thể bình tĩnh làm giám khảo vì anh là phó chủ tịch tỉnh. Và là chủ tịch của văn hóa, văn nghệ tỉnh.  Và anh đã có dịp gặp nó. Thì nó nói, nó không có cha mẹ ruột. Lòng anh đau như cắt vì anh biết chính xác nó là con anh!

Im lặng như để lấy hơi một tý Duy Phong nói tiếp:

– Tại sao em nỡ nhẫn tâm với anh…

– Em nhẫn tâm, hay anh nhẫn tâm với em? Anh đã chiếm được em, anh không cần nghĩ đến em nữa. Anh muốn có vợ để làm quan, để có điạ vị để có chức tước, để có nhiều tiền. Bằng chứng bây giờ anh là chủ tịch phó chủ tịch gì đó, anh mới nói v.v…

– Em đừng đay nghiến anh như vậy. Anh xa em lâu lắm, ba năm sau anh mới đi cưới vợ. Vì ba má em nói em đã đi lấy chồng trong Nam…

– Anh cũng không bao giờ ghé vào bản làng xưa ngày. Anh đưa em đến đó. Anh rất bạc tình, bạc nghĩa.

– Đến làm chi không có em thêm buồn. Anh đâu có biết chúng ta có con … Thôi hãy tha thứ cho anh, đừng trách anh nữa. Anh sẽ nói chuyện tiếp với con, về em là mẹ của Kỷ Niệm. Em đã ở Mỹ và đã có nói chuyện với anh cũng trong giai đoạn này nhé?

– Được, tốt, Thank you! Anh, hãy tìm con đi dẫn về ngoại. Em đã gởi chút quà cho con. Nhưng anh cũng nên kỹ lưỡng. Vì vợ anh, nếu người vợ ích kỷ không thông cảm. Anh lại đổ vỡ hạnh phúc…

Im lặng một phút  Nàng hỏi tiếp:

-À cho em xin lỗi hỏi, Anh có vợ, và hiện giờ anh có được mấy người con?

Nàng dành nói luôn chưa cho Duy Phong kịp trả lời.

– Vợ anh chắc đẹp lắm, và làm gì?  Anh có vui sẵn lòng kể em nghe, còn không cũng không sao.

– Anh hiện có hai người con trai. Đứa lên mười một tuổi, đứa lên chín tuổi. Còn vợ anh không xấu nhưng anh chẳng yêu, nhưng anh phải lấy.

– Em không tin, anh không yêu nhưng phải lấy?

– Anh không yêu cô gái nào ngoài em. Tình yêu anh dành một cho em. Nhưng gia đình hạnh phúc đời người còn lại, anh chỉ biết lấy vợ, vì anh không thể chọn khác hơn khi đã mất em… Anh chỉ sống như một bổn phận.

– Thôi anh ạ, cám ơn anh đã nói rằng anh yêu em nhiều. Nhưng hãy làm một người chồng xứng đáng, chuyện chúng mình đã qua lâu…

– Anh luôn luôn đối xử với vợ anh tốt. Song anh không yêu như bằng em…

– Em đã nói chuyện chúng mình đã qua lâu. Anh phải phòng ngừa, em không muốn vợ anh hiểu lầm. Em chỉ muốn báo cho anh biết, và con biết ba nó, trước khi em hợp thể thức hóa hồ sơ để bảo lãnh cho con thôi. Chỉ có bấy nhiêu. Ngoài ra em không còn gì dính líu tới anh…

– Nãy giờ em hỏi anh, giờ cho anh xin phép hỏi em.

– Hỏi gì?

– Chắc đã có người hạp ý trung nhân rồi chứ?

– Em chưa nghĩ tới chuyện đó, em chỉ ăn học để chọn mình một tương lai, bù lại lỗi lầm lúc còn thơ dại. Em chỉ nghĩ đưa con qua hồ sơ lo cho xong rồi em mới nghĩ đến chuyện hôn nhân. Em đã một lần làm vợ anh cũng đủ rồi. Em bây giờ nghĩ sống cho mọi người, hơn là sống cho chính mình!

– Em có nghĩ là chừng nào em về thăm Việt Nam?

– Không xa lắm kể từ hôm nay, anh liên lạc gặp con và cho em hay. Lần đó anh gặp con, nó có chiụ nhận anh là ba không, dễ dàng không?

– Nó không chịu. Nhưng anh mãi thuyết phục bây giờ chiụ rồi.

– Vợ anh có biết về Kỷ Niệm con anh chưa?

– Chưa, nhưng anh nghĩ anh sẽ nói chuyện này và chủ nhật tuần này, hôm nay đã thứ sáu.

– Anh cố gắng đừng để xảy ra phiền phức.

– Em đừng lo. Anh không yêu vợ anh nhiều, nhưng cô ta yêu anh nhiều. chiều anh và cũng rất là hiền… Nếu bằng không, anh chia tay, anh chả sợ…

– Nhưng hãy vì con anh nhá. Anh đã có hai trai với người ta còn gì?…

Không hiểu sao nói đến chỗ này, giọng Thanh Lê đầy xúc cảm và có vẻ chùng xuống.

Xong nàng nói tiếp:

– Chúng ta nói chuyện cũng khá lâu hẹn dịp khác. Anh nhớ liên kết với con. Giờ này em không còn xấu hổ nữa. Anh đưa nó về bên ngoại, lấy số phone con, cho em sẽ gọi nó.

Thanh Lê không muốn nói nhiều hơn. Mục đích của cô là vì đứa con nhỏ, con nàng là Kỷ Niệm để đưa đi. Chứ không phải ở chỗ Duy Phong. Nàng muốn tất cả tình yêu của nàng và Duy Phong hãy đi vào bình yên và quên lãng…

Sau ngày hôm đó Duy Phong gọi cho Kỷ Niệm, đã hơn môt tuần anh dàn xếp công việc nhưng chưa thăm nơi ở con được. Ở trên một giãi đất Việt anh còn bận, huống hồ chi đất Mỹ. Phải rồi anh không trách Thanh Lê. Lần này anh gọi cho con anh, khi chia tay hội diễn anh nhận ra con, anh và mua cho Thanh Lê cái iPhone trước khi về lại Buôn Mê. Niệm không lấy, nhưng anh năn nỉ nó đã nhận.

Duy Phong lòng phập phồng một tin mới lạ để báo với con là Kỷ Niệm có mẹ và đang sống ở nước ngoài, là Hoa Kỳ- Một hợp chủng quốc. Nghĩ làm sao để nói chuyện với con nghe? Không biết Kỷ Niệm có mừng không? Hay Kỷ Niệm giận hờn, vì người mẹ đã bỏ mình trên mười sáu năm? Với Duy Phong còn có lý do; Là Duy Phong không biết. Còn Thanh Lê đã mang giọt máu trong người của mình. Chính nàng sinh ra rồi lại bỏ cho người ta, bỏ đi suốt mười mấy năm, không liên lạc. Với anh và Thanh Lê khác hoàn toàn. Giờ này Kỷ Niệm đã lớn khôn, không biết con có chịu nhìn nhận mẹ hay không? Song chàng vẫn phải nói cho Kỷ Niệm phải biết. Mặt khác Duy phong cũng thi hành nhiệm vụ mà Thanh Lê nhờ vả…

Chàng gọi, cầm phone lên và nói chuyện với Kỷ Niệm:

– Ba đây con Niệm, ba có chuyện muốn nói với con. Ba đã gặp được má con trên phone, má con ở xa lắm cách một bờ đại dương?

– Sao hồi giờ ba không nói con nghe, từ khi con biết ba. Sao hôm nay mới cho con biết…

– Thì chính ba cũng mới biết đây, không quá hai ngày. Má con đã đi theo số người xuất ngoại bằng tàu và hiện sinh sống ở Mỹ Quốc. Má con đã trở thành bác sĩ tâm lý học, đang hoàn thành luận án. Má con mới gởi thư về lần đầu tiên cho ông bà ngoại và muốn tìm lại con…

– Má con thật ư? Sao vẫn còn sống mà đợi đến ngày hôm nay mới liên lạc? Trong khi con đã lên mười sáu tuổi, một thời gian dài sao bỏ con, không nhắc nhở hỏi thăm con, còn sống hay chết trong cõi đời…? Má con và ngoại con tất cả đều độc ác… Dù má con có một vị tổng thống con cũng không nhận đâu!

– Không, con đừng nghĩ vậy. Mỗi cuộc sống đều có khó khăn bên trong tâm lý. Hơn nữa tất cả điều định liệu bỡi số phận mà ra. Con hãy tha thứ cho má.

– Cho con hỏi, má con có chồng, có ba sau rồi phải không ba? Làm sao ba liên lạc biết má!

– Từ khi gặp con, ba phải ra bên ngoại để xác nhận về con. Không ngờ cơ hội tự nhiên lại trùng phùng. Má con gởi thư về cho ông bà ngoại cũng lần đầu tiên. Mong nhờ ba tìm con. Ba được tin này, khi ba tìm đến nhà ông bà ngoại con, để nói rằng ba đã gặp con. Là như vậy đó…

– Chuyện thật như mơ. Nhưng con không nhận má và ông bà ngoại đâu. Tất cả đã bỏ con từ tuổi thơ sinh mới lọt long. Kỷ Niệm tự nhiên giận dỗi. Sau nói thêm:

– Con nhất định là như thế!

Duy Phong cố gắng giải thích hơn:

– Bỡi vì ba xa má. Má con và bên ngoại sợ mang tiếng xấu cho dòng tộc. Con hãy vì thong cảm mà bỏ qua quá khứ. Hãy nhận má Lê đi con Kỷ Niệm. Những lỗi lầm, con người đâu dễ gì, sống giải quyết cho suông sẻ hết. Cuộc đời vốn dĩ trái ngang… Hãy biết yêu quý hiện tại và thứ dung con!

– Má mong ba tìm con để làm gì? Sao má không về thăm?

– Trưóc mắt là cho con biết để nối lại tình mẹ con. Thứ hai má có dự định hợp thức hóa để đưa con sang Mỹ.

– Con không nhận má, con không sang Mỹ. Tuy nhiên con có thể nói chuyện với má. Và hỏi tại sao má không có thể về thăm con?

– Ba nói chuyện với con để nối kết. Con có dịp gặp má trên phone trước. Má con ngày xưa giống con như hai giọt nước. Nhưng tính con lại giống ba cương nghị rắn rỏi. Mẹ con thì khi còn trẻ yếu mềm, bi lụy hơn…

– Con cũng yếu mềm lắm. Con đã có người yêu, con không muốn đi xuất ngoại. Ba không hiểu đó thôi.

Kỷ Niệm kể cho Duy Phong nghe cô đang yêu một sinh viên Y khoa năm thứ hai. Sau cuộc nói chuyện, Kỷ Niệm có thêm nguồn tin về mẹ và có số phone về mẹ. Nhưng cô đợi người mẹ gọi cho cô. Hơn mười sáu năm, bỏ cô ra đi và xa cách… Bụng cô vẫn còn giận.

Thanh Lê bồn chồn lo ngại cuộc nói chuyện với con. Nhưng hơn mười lăm năm nàng đã phải sống và cố gắng. Công thành danh toại, giờ hầu như đã đạt mục đích cuối cùng. Nàng mong tìm lại đứa con sau một lần yêu đương, non dại. Liệu con có nhận mình không? Khi đã bỏ rơi một khoảng thời gian dài đăng đẳng. Nàng vẫn khấn vái bề trên cho mọi việc ngang trái trôi qua, thuyền êm xuôi mát mái trở về …

Và rồi giấc mơ đã đến, thúc đẩy nàng khai triển dự định sớm hơn. Thanh Lê gọi điện đến Kỷ Niệm, Kỷ niệm đã nói chuyện với Thanh Lê. Thanh Lê không ngờ đứa con mình sanh lại giống mình như đúc, nhưng nhìn kỹ; Kỷ Niệm có vẻ đài các và quí phái hơn, thiên thần hơn. Thanh Lê có một khuôn mặt ước lệ hơn, thương tâm hơn, nhưng lại là quyến rũ hơn. Ai nhìn cũng nghĩ thấy ra điều đó. Nhưng nhìn chung Thanh Lê và Kỷ Niệm chỉ khác nhau chỉ một vết mờ nhỏ …

Thanh Lê cũng rất bồi hồi khi nói chuyện với con. Nàng vẫn sợ những câu trách trả của Kỷ Niệm. Thì đúng vậy khi chào con và tự giới thiệu:

– Má là má của con. Tên là Thanh Lê gần mười sáu năm xa cách. Cho má nhìn lại đứa con yêu dấu mà má lỡ rứt ruột để xa lìa …

Kỷ Niệm đã giận dỗi bảo:

– Má có thật là má của con không? Tại sao hơn mười sáu năm má mới liên lạc…?

– Vì hoàn cảnh má phải lìa xa con. Và bao song gió với má rất buồn tủi, có người thương giúp đỡ má đã ra đi, và tàu đã đến Mỹ.

Im lặng một Chút Thanh Lê nói tiếp:

– Đất Mỹ không phải là thiên đường, đất Mỹ chỉ là một cơ hội nhưng giá trả rất đắt. Má phải vượt lên tất cả, phải nổ lực, rất bận rộn và má muốn tập trung cho công việc làm, và ăn học. Khi thành tài má mới quay ra tìm con. Thật sự má rất bận rộn cho những mục đích chỉ vì con.

– Con không ngờ má có trái tim sắt đá với con vậy. Sao ngày ấy má lại bị ba cám dỗ và đi theo ba rồi mang thai con…

– Một lần má té ngã, là tự đứng lên. Má có thể là như vậy, là một nỗi đau và kinh nghiệm… Hơn nữa má cũng yêu ba con nhiều. Ba cũng hi sinh không màng danh phận gì cả, chỉ thích sống bên má. Tuổi trẻ má dại dột, nhưng má sống cho tình yêu và đã có con…

– Sao má đi lâu vô cùng vẫn không liên lạc với ông bà ngoại?

– Rất thật sự má rất bận rộn. Tất cả má đã khép lại hết, để lo cho tương lai sự nghiệp. Má có lỗi, ở đời khó vẹn toàn hết, con phải hiểu cho má, và má có dự định xin con tha thứ cho. Má muốn làm giấy tờ hợp thức hóa để bảo lãnh con sang Mỹ. Má với cái học vị đang có là bác sĩ tâm lý học, má đang hoàn thành luận án về nó. Rồi mệt nằm mơ thấy gặp lại con, và má đã xúc tiến tìm con. Ước mơ chôn giấu đã chờ lâu rồi.

– Cám ơn má nghĩ về con, muốn cho con sang Mỹ. Má về thăm con má sẽ thấy con cũng có một tình yêu. Con chắc không muốn đi xa người mình yêu.

Nghe đến đây Thanh Lê thấy buồn và hụt hẫng, nhưng nàng cũng mừng cho con. Khi thấy nó đã trưởng thành. Thanh Lê trấn tĩnh và nói:

– Vậy má có thể bảo lãnh con đi du lịch con bằng long chứ.

– Có thể như vậy. Nhưng khi nào má về?

– Chừng hai tháng sau …

– Con chờ má, Má ơi con nói chứ con thương má … Má có một cuộc đời, con không nỡ trách má đâu. Má rất giàu nghị lực và cả tình yêu. Bây giờ má có thể vui khi gặp con. Con mong vậy. Má có liên lạc với ngoại chưa?

– Má đang sửa nhà cho ngoại và có nói chuyện với ngoại rồi. Má có phần gởi cho con năm ngàn đô làm tin, làm quà con đó.

– Ba có nhiều tiền lắm, ba cho con. Má để lo cho má.

-Con có biết ba làm sao nhiều tiền vậy không?

– Nghe đâu ba nói ngày xưa ông cố đi tìm trầm được trúng ổ. Đem bán đổ ra vàng. Ngày ba dẫn má đi chỉ lấy một chỗ nhỏ, bà nội còn cất nhiều chỗ lớn hơn. Và sau này ba hay đấu thầu các công trình nuôi tôm, công trình xây dựng. Ba mở nhà hàng khách sạn …coffee, bãi tắm v.v…

– Má sợ nhất là ba con lấy tiền trên mồ hôi nước mắt dân nghèo, tham ô lãng phí.

– Không có đâu, ba con không tồi vậy.

– Vậy thì má cũng mừng. Không sao con cứ nhận má vui. Con nhớ cùng ba về thăm ngoại.

– Con sẽ đi trong tuần tới.

Sau khi nói chuyện với con, lòng Thanh Lê như nhẹ nhõm như bay lên được không trung, mặt dầu Kỷ Niệm không chiụ xuất ngoại, không sao! Thanh Lê hiểu, nàng đã từng khổ với tình yêu, và đã từng yêu say đắm, lẽ nào nàng ép buộc con rời người yêu dấu!? Nỗi long của con nhất định cho nó tự chọn. Nàng muốn con có được hạnh phúc ngọt ngào trong tình yêu, và không bị song gió khổ sở như nàng. Thanh Lê nghĩ con nàng rồi có thể đi du lịch sang thăm. Cuộc sống trên đất nước Hợp chủng quốc, hoặc nàng về thăm con, thăm quê hương. Suy nghĩ vậy Thanh Lê cũng thấy ổn lắm rồi. Mọi sự tốt đẹp như đang có trong vòng tay nàng. Con ruột của mình đã chấp nhận mình, người mẹ sau bao năm xa cách thì hạnh phúc nào bằng… Nàng luôn luôn cám ơn trời cao đã thương nàng, và hết sức đãi ngộ với nàng!

 


Chương Mười Tám

Và mùa xuân lại về trên đất Mỹ người dân xa xứ đều tổ chức anh tết cộng đồng. Thanh Lê cùng đi với môt người bạn, anh tên là Minh Hiển một chuyên viên điạ ốc, em ruột của vợ Trưởng đoàn Lê Nhuận, Lợi Nhu ngày ấy. Minh Hiển rất thích Thanh Lê mặc dầu cô luôn coi anh như một tình bạn, chối từ tình yêu anh. Nghe vị chủ tịch cộng đồng người Việt đọc xong diễn văn chúc tết. Thanh Lê nói với Minh Hiển:

– Chúng ta đi ra ngoài uống nước một tý. Thanh Lê muốn đi ra xa ngoài để thay đổi không khí.

-Ừa được anh chiều Lê mà!

-Thanks! Thanh Lê nói và nhìn Minh hiển nở nụ cười tươi.

Hai người không uống những quày phục vụ đó, mà đi bách bộ xa ra các vùng lân cận. Họ ghé vào một quán nước và cà phê chung, có vườn hoa hồng đẹp.

Ngồi xuống Minh Hiển đã chọn thực đơn cho nước uống, Thanh Lê rất ấm cúng khi đi bên Minh Hiển, song cô không cho đó là tình yêu, cô từng bảo bao nhiêu lần. Hôm nay Thanh Lê với câu nói cũ, xưa như diễm ấy lại tái hiện, khi bưng ly nước uống hết một phần và nói:

– Anh còn trẻ điạ vị công danh có… Sá chi Thanh Lê một người phụ nữ đã có con. Tôi ngang tuổi anh tôi không chọn anh đâu?

– Không phải là tôi không có người yêu. Nhưng thật sự tôi chỉ muốn Thanh Lê làm vợ tôi thôi. Bây giờ tất cả đã được mỹ mãn, chần chừ gì nữa, Thanh Lê không chịu nhận kết hôn với tôi?

– Tôi đã trả lời anh nhiều lần. Chúng ta mãi mãi là bạn thì tốt hơn. Nếu tôi lập gia đình, tôi phải lấy người đó hơn tôi năm, mười, mười lăm tuổi. Anh so ra  còn trẻ quá. Anh nên hiểu giùm cho tôi.

Nhưng chúng ta ngang tuổi nhau Việt Nam có câu “Vợ chồng một tuổi lủi thủi làm ăn…” Cô không nhớ sao? Minh Hiển thì ra anh chàng sợ quên tiếng Việt. Nên lúc nào cũng có những câu tục ngữ ca dao thuộc sẵn nằm lòng, anh lấy ra làm chứng.

Minh Hiển cười cho câu nói đắc thắng cuả mình, nhưng Thanh Lê vốn không thua kém văn chương đã phản công xa xôi:

– “Chồng già vợ trẻ là duyên. Vợ già chồng trẻ như điên với khùng” Anh vẫn còn biết câu ấy chứ!

– Nhưng trông Thanh Lê vẫn còn trẻ hơn tôi. Tôi cam đoan như vậy.

– Chắc chắn là tôi không làm vợ anh đâu. Hãy chuyển đổi tư tưởng kẻo muộn.

– Tôi sẽ chờ khi nào Thanh Lê lấy chồng. Tôi mới chuyển đổi tư tưởng.

– Thôi chúng ta hãy nói sang đề tài khác hơn đi.

– Chẳng hạn như gì?

– Mùa xuân hôm nay. Cảm xúc anh khi đi hội xuân chẳng hạn…

– Cũng khá vui. Tôi thì nghe cô chủ tịch đọc diễn văn hôm nay rất nhớ Việt nam.

– Anh thấy bài diễn văn ấy như thế nào?

– Hay và tình cảm, có tính chất thuyết phục cao.

– Như vậy anh lắng tai đấy chứ.

Mấy năm trước anh cũng nghe diễn văn của chị ấy, nhưng văn chương không đủ hay bằng, lời văn khô khan và không như hôm nay. Chị ấy vào tết lo cho cộng đồng nhiều, không có thời gian soạn cho một bài diễn cho văn xuất sắc được đâu. Người nào soạn cho chị ấy đó, tầm văn chương như hôm nay phải ngang em.

– Thì anh đoán thử ai trong ban tổ chức của chị.

– Nếu cho phép anh nghĩ… Thì anh nghĩ em làm viết giúp chị ấy.

– Anh cũng thật hay há, anh đúng rồi . Em thảo ra giúp chị ấy.

– Thấy chưa? Anh đoán không sai mà.

– Thì em có tài sọan văn. Nhưng không có tài lãnh đạo, và nhiệt tình hoạt động như chị ấy được.

– Trời cho mỗi người một tài hoa riêng mà.

– Đang ngồi uống nước nói chuyện bỗng điện thoại run lên.

Minh Hiển đứng lên định bỏ đi, Thanh Lê cản:

– Không sao, ba của Kỷ Niệm gọi. Thanh Lê cúp rồi, lát nữa Thanh Lê gọi back. Hôm nay là ngày tết của Cộng đồng. Chúng ta nên enjoy nơi đây mà.

– Cám ơn Thanh Lê đã nói lên điều đó. Nhưng có khi nào Thanh Lê trong tâm hồn vẫn còn yêu người năm xưa…

– Không, chuyện đã lùi về quá khứ. Đôi lúc anh ấy gọi cho Thanh Lê, như gọi cho một người bạn…

– Nếu như vậy thì chúng ta quen nhau lâu rồi, nhân lễ tình yêu tới anh muốn xúc tiến kết hôn Thanh Lê.  Anh đã, chúng ta nên là sống chung với nhau.

– Anh đừng nghĩ gì khác hơn, Thanh Lê nhắc lại, Thanh Lê không xứng đáng với anh, và sẽ không thể kết hôn với anh.

– Xin đừng nói câu đó, hãy làm ơn cho. Thanh Lê đã không đúng.

– Thanh Lê đôi lúc vẫn nghĩ đến chuyện vợ chồng. Nhưng đã một lần và đau khổ, nên lòng nàng chỉ muốn lạnh giá như băng sơn.

-Thanh Lê nếu không có nghĩ đến người đàn ông cha của bé Niệm. Thì đâu có giá băng vậy được? Minh Hiển nói và cười, trong như nửa đùa nửa thật.

Bỗng dưng Thanh Lê trả lời:

– Thanh Lê nghĩ về thăm con trước…

– Minh Hiển muốn cùng đi một chuyến về Việt Nam. Thanh Lê có can đảm mang mình về không?

– Chắc chắn là được thôi. Sao lại không? Thì giống như bạn bè đi chung. Đâu có gì để đặc thành vấn đề?

– Nhưng hôm nay là tết là xuân, Minh Hiển muốn đặc vấn đề chúng ta không thể bạn bè mãi? Trái tim Minh Hiển đã chờ Thanh Lê quá lâu. Anh có thể nghi ngờ Thanh Lê lại đi chờ đợi người khác…

– Người nào?

– Ba của bé Niệm

– Không đời nào. Sao cứ đa nghi vậy?

– Phụ nữ không đời nào chấp nhận khi người khác nói, và đánh giá trúng với trái tim mình đã sống…?

– Không hẳn như vậy đâu. Hãy cho em một thời gian. Thôi được sau chuyến đi này về. Nếu anh xin đặt lễ kết hôn Thanh Lê đón nhận.

– Nhớ nhé đừng làm anh thất vọng.

– Thanh Lê chuyển sang vấn đề:

– Thôi hết khát nước rồi, Chúng ta trở lại vào hôị trường xem chương trình muá lân, sau đó ca nhạc, rồi có cuộc thi hoa hậu áo dài hằng năm đó, chia sẻ với họ bằng những tràn vỗ tay  ủng hộ.

-Ừ phải thế chứ.

Minh Hiển đã tình tiền cho casher và quay lại bảo:

– Hôm nay ngày đầu xuân Thanh Lê mang cho anh niềm hy vọng chớ đánh mất nha. Minh hiển đi bên cạnh Thanh Lê và nhắc lại. Họ sắp rời quán ra cửa.

Ngay lúc đó phone reo lần nữa Thanh Lê nói:

– Ba bé Niệm gọi. Nhưng không chúng ta vào xem lễ đi. Và cô nói thêm

– Chắc chúc tết thôi. Và có thể cần trao đổi một tý gì đó về bé Niệm…

Minh Hiển nhún vai không nói gì. Anh đã mua một cánh hồng thơm ngát từ tiệm coffee này tặng cho Thanh Lê. Thanh Lê nhận lấy và mỉm cười thêm tươi. Sau đó cả hai người đã trở lại vào sâu hội trường. Họ đi bên nhau giống như các cặp tình nhân ở xứ người. Minh Hiển nắm tay Thanh Lê thật chặt, kéo nhẹ nàng đi trong hội trường đông nghẹt. Nếu không nắm tay thì cũng dễ bị chia cắt.

Hội trường không lớn lắm. Nhưng chứa hơn khoảng hơn dưới một ngàn khách.

Màn Múa Lân đã kết thúc đến phần Ca nhạc, Minh Hiển và Thanh Lê đã ngồi vào ghế hàng thứ tư để lắng nghe ca nhạc. Rồi đến đợt thi hoa hậu áo dài duyên dáng. Các em đến từ các thành phố khác nhau trong tiểu bang để vui chung, điểm tô cho tết nét đẹp truyền thống, một chút gì việt Nam vẫn tồn tại trên xứ người. Thanh Lê và Minh Hiển mãi ngắm những tà áo dài của các em xinh đẹp, lỗng lẫy. Mỗi em là một bông hoa tươi thắm đầy sức sống. Bán kết rồi đến chung kết và đến vương miện được trao về cho một thí sinh du học Trương Ngọc Anh Xuyên 18 tuổi, đến từ thành phố Doraville và đặc chân trên xứ Mỹ hai năm. Em đang theo học trường đại học Georgia state với ngành truyền thông. Mọi người rất hoan nghênh và đồng ý với vẻ đẹp diễm kiều và vấn đáp thong minh của em!

Sau cái buổi hội Xuân, từ môt buổi chiều qua đêm mười giờ. Hai người vui thì vui, nhưng cũng rã rời như bao ngưòi khách. Và từng khúm cụm bạn bè họ đi đưa về, khách thưa dần, thưa dần… Minh Hiển và Thanh Lê cũng chia tay hội trường và muốn ra về. Sau khi coi xong phần hoa hậu, tuyên bố. Thanh Lê rất lấy làm vui khi công việc cô mọi sự trôi chảy. Cô đã trở nên nhẹ đầu và được đi chơi với Minh Hiển! Rồi họ kéo tay nhau ra về cùng một lúc. Hai chiếc xe đậu gần nhau. Minh Hiển nhìn Thanh Lê về nhà, Minh Hiển không quên nói:

– Chúc Thanh Lê một mùa xuân an bình thịnh vượng.

Cô cũng không quên chúc chàng thêm:

– Chúc anh một mùa xuân như ý và lòng xuân mãi trong năm…

Minh Hiển cười và tra chìa khóa vô xe mở cửa bảo:

– Xuân hay không là lệ thuộc ở Thanh Lê đó.

– Thanh Lê mỉm cười và không nói nữa, cô nghĩ nói gì hơn cho dư lời.

Thanh Lê lên xe nhìn mình trong gương chiếu. Và một lần nữa cô thấy bàn tay Minh Hiển vẫy chào, rồi cô tiếp tục phần mình giã từ tất cả, giã tử Minh Hiển giã từ hội Xuân, giã từ bãi xe còn đông nghẹt. Và cô ra về.

Về đến nhà phone lai reo tiếp, nàng nhìn biết là Duy Phong gọi lại nàng. Là cuộc nói chuyện giữa nàng và Duy Phong diễn ra sẽ không ngắn. Nên thành cô vẫn không bắt máy. Thanh Lê muốn đi tắm một chút. Sau đó hãy tính chuyện…

Duy Phong gọi lại liên tục, cô vẫn cứ đứng trong bồn và tắm…

Tắm xong, cô mặc bộ cánh mỏng xanh nhạt nhẹ người thật hợp lý, thả mình trên chiếc giường cô thở phào. Vì vừa tắm xong, khỏe người. Và sẽ phải nói chuyện với Duy Phong ba bé Niệm lâu đây, sẽ thích thú hơn. Nàng nghĩ.

Thanh Lê nhấc lên:

– Hi anh ! Em đây, có gì gọi em mãi, em bận đi hội xuân của cộng đồng mới về.

– Vậy sao cho anh xin lỗi. Hôm nay Mỹ ngày âm mấy rồi em?

– Chỉ mùng một thôi.

– Việt Nam mùng hai rồi.  Bên đó luôn luôn trễ sau một ngày. À tết anh gọi để thấy mặt em chúc tết em.

– Em đâu còn như ngày xưa thời gian trôi nhanh quá. Mới ngày nào cô bé Thanh Lê. Bây giờ không còn là cô bé lúp xúp chạy dưới chân anh nữa …

Anh cũng không còn cậu con trai bướng bỉnh như ngày ấy. Anh già đi nhiều. Duy Phong nhìn hình và nói tiếp:

– Em vẫn còn trẻ và đẹp lắm. Với em già thì trong anh vẫn là cô bé ngày xưa. Năm mới anh gọi chúc tết em. Mong em tròn mộng ước còn lại.

– Cám ơn anh. Nhưng mộng em đã vỡ tan lâu rồi. Bây giờ chỉ còn lại sự nghiệp mà thôi.

– Sự nghiệp vẫn là mộng?

– Không, em không cho sự nghiệp là mộng. Em chỉ cho tình yêu để hạnh phúc mới là mộng ước thật sự.

– Mộng ban đầu, lần thứ nhất của chúng ta tan vỡ nhưng mộng lần thứ hai, thứ ba. Em có đủ chứ, em là ngưòi giỏi dắn, tài hoa xinh đẹp?

– Nhưng không cảm thấy thích hợp trong tình yêu nữa. Có lẽ em đã quá đau khổ một lần yêu. Và muốn từ chối tất cả…

– Anh không tin đâu. Nhưng anh hỏi. Thật em có còn chút gì thương nhớ anh không? Anh lúc nào cũng thương nhớ em. Nhất là từ khi chúng ta nối lại sự liên lạc.

– Không, anh không được vậy anh đã có vợ rồi. Em mong anh hạnh phúc với vợ con, đừng gây ra song gió nữa anh…

– Em ơi, Thanh Lê ơi anh làm ăn, anh có nhiều cách, nhà hàng khách sạn quán coffee họp tác trong tỉnh nhà, và các tỉnh bạn. Anh có mua bán bất động sản anh giàu cỡ lớn nhưng cũng không ai biết được ngân khố anh bao nhiêu, ngoài anh và vợ anh. Anh có kể về em vợ anh, vợ anh không ghen không buồn không giận, miễn là anh không li dị cô ta là được. Kể cả anh chúng ta nối lại tình xưa. Em làm vợ trở lại, anh xin lỗi anh nói lên thật điều đó.

-Không đâu, em chẳng bao giờ làm vợ anh nữa.  Hãy tha cho em hãy coi nhau như bạn. Anh giàu em chỉ muốn anh tập làm từ thiện, đóng góp tiền bạc cho những hội từ thiện kêu gọi. Như vậy là em mãn nguyện rồi. Hãy giúp người khó khổ, cho các em học sinh nghèo, không có điều kiện theo học các đại học v.v… Giúp người tàn tật neo đơn… Đó là cái mộng hiện giờ của em. Nếu em muốn nói.

– Anh đã làm rồi, cho hội từ thiện, cho những khi đồng bào bão lụt, trôi nhà, trôi cửa thiếu gạo, thiếu cơm để ăn. Nhưng anh thực hiện chưa lớn lắm. Từ nay anh sẽ thực hiện lớn hơn và nghe theo lời em nói.

– Như ở bên này không có học bỗng, không có sự giúp đỡ các hội đoàn thì em đâu có được như ngày hôm nay. Em đi học rất nhiều nơi tài trợ. Anh nên góp phần làm điều như vậy đó.

– Anh hiểu điều em nói.

–  Vậy em thank you! À sao tết con chưa gọi em. Em cũng bận quá, chưa gọi cho con và cả ông bà ngoại nó nữa.

– À em, Thanh Lê Duy Phong kể:

– Anh đã đi lên vùng huyện Ban mê thuộc Crông Nô anh thăm lại từng kỷ niệm ngày xưa. Nhưng rất tiếc anh chỉ đi một mình không có em. Anh đi rất lâu một mình trong những con suối vắng, thung lũng hồi đó, như tìm về kỷ niệm. Ông bà cha mẹ nuôi mình chết từ lâu. Anh đi thăm gặp lại chú thiếm Trung Dũng. Hai con họ đã lớn đi vào đại học. Chú thím vẫn còn hang rau xanh ngoài chợ nhưng qui mô lớn hơn nhiều. Hầu như lớn nhất trong chợ đó, nhìn rất hiện đại. Chú không đi lấy hàng như ngày xưa, mà có người bỏ mối đem tới. Chú phụ bán với thím, trông cuộc đời họ cũng hạnh phúc. Mỗi người có một hạnh phúc khác nhau và khổ đau cùng nhau em ạ.

Thanh Lê chỉ lắng nghe Duy Phong nói tiếp:

– Anh có đi thăm gia đình thứ hai nuôi con mình là hiện giờ. Số là khi con học lớp hai. Khi mà Kỷ Niệm đạt vào học sinh giỏi của huyện lên tỉnh thi. Các môn con đều xuất sắc nhưng người giáo viên nữ chấm thi về tranh vẽ đoạt giải nhất toàn tỉnh của Kỷ Niệm. Sau này tìm đến gia đình phụ huynh của Kỷ Niệm. Tức là chú thím Trung Dung bằng lòng cho Kỷ Niệm có cơ hội… đã làm giấy cho con đến ở với gia đình người cả hai vợ chồng giáo viên nọ. Họ cũng không già, nhưng không con. Và duy nhất chỉ mỗi là Kỷ niệm làm con nuôi.

– Gia đình giáo viên nọ tài chánh thế nào, em cũng chưa có thời gian để nói chuyện với họ. Nếu họ có kém yếu về tài chánh lắm, anh phải san sẻ, và cả chú thím Trung Dũng anh cũng phải chia sớt cho họ. Tất cả là ân nhân của anh của chúng ta. Tiền bạc anh làm ra, nhưng tấm lòng khó kiếm. Anh nên biết điều đó.

– Anh hiểu và anh đã lo đúng với cái tình nghĩa.

– Nhưng anh phụ tình nghĩa em ngày ấy nhiều lắm?

– Không phải như vậy, tất cả rồi cũng do trời định em ơi. Anh muốn làm hồ sơ xuất cảnh du lịch qua em, rồi chúng ta về Việt Nam luôn được không?

– Thủ tục anh đi xuất cảnh du lịch lâu hơn. Khi em về Việt Nam hình như em nghe nói vậy đó. Em thì đã bốc vé rồi hai tháng nữa em bay về thôi.

– Em về có ai đi cùng không?

– Em về có them người bạn.

– Trai hay gái?

– Trai

– Vậy là người tình em chứ gì?

– Không, bạn bình thường. Em chưa nghĩ tới hôn nhân. Nhưng cũng có thể …sau này!

Vừa lúc đó Kỷ niệm nhá máy Thanh Lê nói:

– Con gọi em, thôi để em coi con nói gì trong tết. Em sẽ gọi anh sau nha…

– Được em nói chuyện với con đi!

– Bye anh!

– Bye em!

Sau đó Thanh Lê đón nhận đường dây con là Kỷ Niệm. Và hai má con nói chuyện.

Kỷ Niệm kể:

– Má Thanh Lê ơi, con đã về bên ngoại đẻ. Ai cũng vui mừng và xin lỗi con … Ai cũng bảo con giống mẹ như đúc.

– Nhưng con ơi giống mẹ, nhưng đừng giống cuộc đời.

– Thì mẹ bây giờ cũng thành đạt cũng hạnh phúc mà.

– Thành đạt bất đắc dĩ, mẹ muốn sống cho một tình yêu trọn vẹn hơn.

– Chính vì lẽ đó mà con chỉ chấp nhận đi du lịch thăm má thôi. Mặc dù nước Mỹ là trong tim bao người mong, nhưng con thấy thường.

– Cho mẹ gởi lời chúc mừng năm mới đến với tất cả mọi người thân của con kể cả người yêu của con.

– Anh ấy tên là Trần Hữu Hà. Anh học đại học y khoa năm thứ hai ở Huế nhưng đã về ăn tết. Ba mẹ là một gia đình có shop vải bán truyền thống và ở siêu thị đây Buôn Mê. Ảnh rất vui khi nghe con kể về má. Anh nói đùa anh yêu con từ hồi mười lăm, chưa biết có mẹ Việt Kiều nha. Chứ không phải biết con có mẹ Việt Kiều, chạy vô chiếm chỗ đâu… Con cười.

Nghe con kể Thanh Lê tiếp nhận trả lời:

– Má mong tình yêu hai con bền vững. Và có một ngày rất gần má gặp vị rể tương lai của má.

– À má, ba cứ bảo con về nhà ba thăm. Nhưng con chẳng muốn. Vì sợ họ nghĩ, con thấy ba giàu nên ham chen vào chia sớt gia tài. Má thấy thế nào?

– Cái đó tùy con má không có ý kiến. Nhưng tốt hơn hãy từ từ…

– Đúng rồi đó má. Năm mới con muốn nói với má một chuyện.

– Chuyện gì?

– Công danh má đã có, tìm lại được con xong, má có nhiều niềm vui lớn rồi nhưng môt điều con muốn.

– Điều gì?

– Má phải lập một gia đình, để có người chung vui chia sẻ hạnh phúc vui buồn của má. Má không thể ở mãi như vậy được. Chuyện ba đã trôi qua nhiều rồi. Hay là má còn thương ba!

– Cám ơn, con nhỏ mà đã biết hướng về tương lai cho má. Làm sao má còn nghĩ đến ba Phong con được? Khi ba đã có gia đình rồi. Có người thương má lâu rồi muốn kết hôn với má. Nhân ngày lễ tình yêu tháng hai ngày 14 sắp tới, nhưng má còn đắn đo …

– Nếu má xét mọi góc độ và nhất là tình yêu, má thấy yêu được má nên chấp nhận lời đề nghị đó.

– Má chưa nhận chấp việc kế hôn với anh ta. Nhưng má chỉ chấp nhận chuyến về Việt Nam sắp tới của má, có anh ta đi chung chuyến.  Anh ta là một chuyên viên điạ ốc vững vàng, là em ruột của anh chị  ân nhân, đưa má lên thuyền vượt trùng dương ra hải lý…

– Đời má xui cũng nhiều nhưng hên cũng lớn, con rất mừng. Con cũng thế đứa con mồ côi, nhưng ai muốn cũng không dễ được? Vậy ông trời đã thương mẹ con mình, đã nhìn xuống má à.

– Đang nói chuyện với con. Một đường giây khác gọi vô Thanh Lê bảo:

– Ngoại gọi vô cho má. Vì thấy đã tết mùng hai má chưa gọi về đó.

Nghe mẹ nói Kỷ Niệm giục:

– Thôi má nói chuyện với ngoại đi. Chúc má năm mới thành đạt vui vẻ, con gặp lại má sau cho con hôn má nhá!

– Chúc con may mắn toại nguyện.  Má cũng muốn hôn con nhiều…

Thanh Lê nói với con một câu nói cuối cùng. Trước khi rời đường dây con. Thật là con giống mình như đúc hồi đó. Thanh Lê nghĩ. Tiếp theoThanh Lê bắt đường dây nói chuyện với me cha cô trong dịp xuân.

Đến hết ba mẹ lại tới anh chị. Hết anh chị lại tới Minh Hiển gọi lại. Hết Minh Hiển gọi lại tới ba bé Kỷ Niệm gọi thêm. Nàng thật mệt mỏi với ngày tết cổ truyền. Nhưng không sao, vẫn thấy long vui. Bù lại những ngày nàng xa cách… Và lủi thủi ăn học. Xong hết tất cả các cuộc gọi. Nàng tìm lấy tấm hình mình ngày xưa so với hình Kỷ Niệm, thật giống nhau một chín một mười . Nàng vui vẻ nhìn mỉm cười như thư giãn, rồi khóa máy iPhone. Nàng đi mở nhạc xuân quê hương, để ngủ một giấc ngon lành. Bỗng nhiên nàng cũng muốn nghe bản  nhạc- “Nụ hôn  Đầu” của nhạc sĩ nào đó.

Và những cảm giác là lạ, đưa nàng thiêm thiếp trong bản nhạc “Hương Xưa” tiếp theo. Giấc ngủ nhẹ như đã chờ đưa nàng trong trạng thái bình yên và thanh thản. Một diễm phúc bù sớt tuyệt vời mà lâu lắm nàng mới thấy….

Ngoài trời vẫn xuân. Không phải xuân cho những người dân của xứ sở American. Mà xuân cho người Việt Nam có quê hương tổ quốc, nguyên thủy của họ, dù tha phương.

viết xong 2011{jcomments on}


 

 

 

Shami

3,689 thoughts on “Nụ Hôn Đầu – Phần Ba

 1. mma gloves says:

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 2. www.aizsy.com says:

  Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed
  reading it, you may be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely
  will come back in the future. I want to encourage one to continue your great work,
  have a nice morning!

 3. little time says:

  What i do not understood is in reality how you’re no longer actually
  a lot more well-liked than you may be now. You are very intelligent.
  You already know therefore considerably on the subject of this
  matter, produced me individually imagine it from so many varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be fascinated unless it’s something to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs great. Always maintain it up!

 4. Oscar says:

  That is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
  I’ve joined your feed and stay up for looking for extra
  of your excellent post. Additionally, I’ve shared your
  site in my social networks

 5. Camilla says:

  I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead
  and bookmark your website to come back later. All the best

 6. Bennett says:

  Thanks for every other informative blog. Where else could I am getting that type of info written in such a
  perfect approach? I have a venture that I’m just now working on, and
  I’ve been on the look out for such information.

 7. Sausalito Ferry Schedule says:

  Hey! I realize this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established blog like yours take a massive amount work?
  I’m completely new to writing a blog however I do write in my diary daily.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 8. feet pain says:

  Sօmeone essentially assist to mаke severely pots Ι would statе.
  Tһіs iis the ᴠery fiгst time ӏ frequented ʏour web page and ᥙp too
  now? I amazeed with the analysis уou madᥱ to сreate
  this particulkar publisah extraordinary. Wonderful job!

 9. credit card generator says:

  Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other
  then that, amazing blog!

 10. yeezy boost says:

  I have to show some thanks to you for bailing me out of such a issue. As a result of researching through the online world and obtaining notions which are not pleasant, I was thinking my life was over. Being alive without the strategies to the difficulties you have sorted out through the posting is a serious case, as well as those which might have negatively affected my career if I had not encountered your blog. That mastery and kindness in maneuvering every item was helpful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a subject like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thanks for your time so much for the professional and result oriented help. I won’t think twice to suggest your web page to any person who needs to have guide about this matter.

 11. michael jordan shoes says:

  The next time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my choice to learn, but I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you could possibly fix when you werent too busy on the lookout for attention.

 12. Adidas Wmns NMD R1 Blanch Purple says:

  Thanks a lot for giving everyone an exceptionally pleasant opportunity to read in detail from this blog. It is often so kind plus stuffed with amusement for me and my office fellow workers to visit your site at the very least three times per week to see the new guidance you have. Not to mention, I am just usually satisfied with all the unique ideas you give. Certain 4 tips on this page are unquestionably the most impressive we have ever had.

 13. michael kors outlet online says:

  There are some attention-grabbing time limits on this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There may be some validity but I will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

 14. Cheryle says:

  My brother suggested I might like this website.
  He was totally right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 15. michael kors factory outlet says:

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nevertheless I’m experiencing challenge with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 16. yeezy boost says:

  I precisely desired to say thanks again. I’m not certain the things I would have achieved in the absence of those hints revealed by you over my problem. It was a very fearsome dilemma in my circumstances, however , considering this well-written strategy you resolved that took me to jump for gladness. Extremely grateful for the information and as well , sincerely hope you know what a powerful job you have been doing instructing most people through your website. I’m certain you haven’t got to know any of us.

 17. cheap jordans says:

  I抦 impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a blog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you’ve got hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the problem is something that not enough individuals are talking intelligently about. I’m very pleased that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

 18. Virgil says:

  That is really fascinating, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to looking for extra
  of your wonderful post. Additionally, I have shared your site in my social networks

 19. wedding catering preparation says:

  Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform. I would
  be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 20. yeezy boost 350 says:

  I and my pals happened to be looking at the nice recommendations located on the blog and the sudden developed a horrible suspicion I had not thanked you for those secrets. These young boys came as a consequence excited to study all of them and already have sincerely been making the most of them. We appreciate you actually being indeed kind and also for selecting certain helpful resources millions of individuals are really needing to understand about. My very own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 21. kobe basketball shoes says:

  After I initially commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any method you’ll be able to remove me from that service? Thanks!

 22. yeezy boost 350 says:

  I definitely wanted to compose a small message to be able to express gratitude to you for these lovely advice you are placing on this site. My incredibly long internet investigation has at the end of the day been honored with high-quality suggestions to go over with my close friends. I ‘d believe that we visitors actually are undoubtedly blessed to be in a fabulous website with many outstanding professionals with very helpful ideas. I feel quite grateful to have come across your entire site and look forward to so many more fun times reading here. Thanks once again for all the details.

 23. Freddy says:

  Hey! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask.
  Does running a well-established website such as yours take a
  massive amount work? I am brand new to operating a
  blog but I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts
  online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring bloggers.

  Thankyou!

 24. chrome hearts online says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out somebody with some original thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this website is something that’s wanted on the net, somebody with a bit of originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 25. foam pieces says:

  Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to
  and you’re just extremely great. I actually like what you’ve acquired
  here, certainly like what you are saying and the
  way in which you say it. You make it entertaining
  and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more
  from you. This is really a tremendous web
  site.

 26. lacoste outlet says:

  I used to be very pleased to seek out this web-site.I wished to thanks for your time for this glorious read!! I positively having fun with each little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 27. Heriberto says:

  Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 28. fitflops clearance says:

  Can I just say what a reduction to search out someone who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to mild and make it important. More folks need to read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more well-liked because you undoubtedly have the gift.

 29. Arch Support says:

  Thanks, I’ve recently been looking for information about this
  subject for a long time and yours is the best I have found out so far.
  However, what about the bottom line? Are you
  positive concerning the supply?

 30. adidas superstar shoes says:

  A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit of evaluation on this. And he actually bought me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying extra on this topic. If potential, as you become experience, would you thoughts updating your blog with more particulars? It’s highly useful for me. Large thumb up for this blog submit!

 31. Caroline says:

  First of all I want to say superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15
  minutes are generally lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Cheers!

 32. obtaining music says:

  Awesome blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Thanks!

 33. ig says:

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you
  hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to
  design my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks a lot

 34. credit report says:

  Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if
  you get a lot of spam feedback? If so how do you stop
  it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 35. diet eating routine says:

  Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to
  send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing
  it grow over time.

 36. Umanizzare presídios says:

  Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. With thanks!|

 37. Luiz Gastão Bittencourt da Silva says:

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!|

 38. Itamar Serpa says:

  Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Cheers!|

 39. Itamar Serpa says:

  I like the helpful information you supply on your articles. I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here regularly. I am reasonably certain I’ll be told many new stuff proper here! Best of luck for the following!|

 40. MAGA says:

  wonderful issues altogether, you simply gained a new reader. What might you suggest in regards to your put up that you made a few days ago? Any sure?|

 41. Dora says:

  This handmade beaded jewelry set may be very eye catching with its shiny orange and
  coral glass beads and is adjustable as much as 26″ whole length.

 42. Conrad says:

  You could possibly provide her reward gadgets with sentimental
  touches, vacation treats, handmade meals, trendy jewellery,
  and in addition passion present items.

 43. Shoshana says:

  Choosing of gift ideas will not be within the slightest degree a hard activity.
  For the rationale that, being due to this fact nears him/her, you’re
  effectively acutely aware of his/her likes, dislikes, tastes and preferences.

 44. page about Costume Jewellery says:

  You can even discover extra data on this sort of jewelry online.
  Without wasting a lot of your time, you may get the main points online.
  You can get a comprehensive assortment of various body jewellery
  sorts, types, designs, colors on-line. You could make your selection. You are free to choose from the very best
  physique piercing jewellery.

 45. wrap bracelets uk says:

  They’re trendy. Many men put on rings as a fashion trend.

  Many young males wear ear studs or hoops as a mode assertion because they need to or discover it engaging or fashionable or to reinforce their
  appears to be like.

 46. Kristie says:

  When individuals walk into your retailer, introduce yourself.
  Don’t go into particulars, but have folks feel as in the event that they know
  you and might trust you.

 47. Jens says:

  Sometimes inside the wholesale outfits jewelry shops there
  are critical indian marriage jewelery section by having quite a lot of of
  india kundan jewelry and even Lac bracelets sections.

 48. Beryl says:

  Pearls are believed traditionally as an final marriage ceremony gem, it has been the truth is, been the first marriage ceremony jewellery option for many brides.

 49. Camille says:

  It’ll furthermore be peak to understand in drop with Tacori to know specifically
  through which to obtain jewellery from approved
  merchants in your space.

 50. Mitchel says:

  I determined to put this heart pendant on a sequence
  I had lying in my jewelry field, which implies this simple piece of knickknack was very inexpensive.
  Why buy an costly heart pendant when you can purchase this affordable and
  delightful one instead!

 51. Gita says:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉
  Cheers!

 52. Catalina says:

  Very nice info and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to hire some professional writers?
  Thx 🙂

 53. Darla says:

  Great info and straight to the point. I don’t know if this
  is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to
  hire some professional writers? Thank you 🙂

 54. Sanora says:

  Very nice article and straight to the point.

  I don’t know if this is really the best place to ask but
  do you people have any ideea where to hire some professional writers?

  Thank you 🙂

 55. mobile strike hack tool says:

  Hello there, just became alеrt to yοur blog tһrough Google,
  and found that it’s truly іnfⲟrmative. I’m going
  to wagch out for brussels. I’ll bbe grateful if youu continue thijs in future.

  Loots of people will be benefіted from yօur writing.
  Cheeгs!

 56. rob tidy says:

  Aw, this was an incredibly good post. Finding the
  time and actual effort to generate a very good article…
  but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

 57. http://www.8bgames.com/groups/music-10-a-few-things-i-learnt-from-starting-a-music-group says:

  I actually wanted to type a quick remark to thank you for these magnificent
  tricks you are showing on this site. My considerable internet search has now been honored with beneficial insight to go over with my partners.
  I ‘d believe that many of us readers actually are very endowed to live in a useful
  community with so many lovely professionals with great points.
  I feel somewhat privileged to have seen your webpages and look forward
  to plenty of more awesome moments reading here. Thanks once again for all the details.

 58. xtoyo.com says:

  Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, wonderful blog!

 59. 我的爱情消息永远分手了 says:

  Have you ever thought about including a little bit more
  than just your articles? I mean, what you say is important and everything.
  Nevertheless think of if you added some great visuals or
  video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with
  pics and clips, this website could undeniably be one of the very best in its niche.
  Amazing blog!

 60. Myles says:

  I just wanted to write down a brief message so as to thank you for all the splendid secrets you are giving out on this
  site. My time consuming internet investigation has at the end
  been honored with reliable facts and strategies to share with my contacts.
  I ‘d state that that most of us website visitors actually are unequivocally lucky to
  dwell in a very good website with so many lovely professionals with
  good methods. I feel quite grateful to have seen the
  site and look forward to tons of more fun moments reading
  here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 61. Property marketing Baltimore says:

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My blog has a lot of unique content I’ve either written myself or outsourced
  but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without
  my permission. Do you know any ways to help protect against content
  from being stolen? I’d truly appreciate it.

 62. 去年年中 says:

  Hi, Neat post. There is an issue along with your site in web explorer,
  might test this? IE still is the marketplace chief
  and a large portion of folks will omit your great writing due to this problem.

 63. 那时候 says:

  Incredible! This blog looks exactly like my old one! It’s
  on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Great
  choice of colors!

 64. shopping in znapkart says:

  You are so awesome! I don’t suppose I have read
  something like that before. So wonderful to discover somebody
  with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up.
  This site is something that’s needed on the web, someone
  with a little originality!

 65. private investigator career says:

  Today, I went to the beach front with my kids. I found
  a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 66. Rifan Financindo Berjangka says:

  Hello! I’m so happy she gave me the ok to do this.
  So many of her songs helped fuel and sustain us
  over here in the US when we were trying to work against the brinksmanship of the Reagan adminstration. I learned
  this one and “One Voice in the Crowd” on a march for peace across my home state of Vermont.

 67. vanphucriversidecity.today says:

  I just like the helpful information you provide for your articles.

  I will bookmark your weblog and take a look at once more here frequently.
  I’m fairly certain I’ll be told a lot of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 68. private investigator publications says:

  Hi terrific blog! Does running a blog like this take a
  great deal of work? I have absolutely no understanding of computer programming however
  I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any ideas or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off topic nevertheless
  I just needed to ask. Thanks!

 69. kids songs says:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
  and I was wanting to know your situation; many of us have
  developed some nice practices and we are looking to
  swap strategies with others, why not shoot me an e-mail if
  interested.

 70. natural remedies for fertility ovulation says:

  Hmm it appears like your website ate my first comment
  (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had
  written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog
  blogger but I’m still new to everything. Do you have any
  tips for beginner blog writers? I’d certainly appreciate it.

 71. how to replace knob and tube Wiring says:

  Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same subjects as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by
  the way!

 72. obat perontok bulu says:

  I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog
  posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this
  web site. Reading this information So i’m happy to exhibit
  that I’ve an incredibly just right uncanny feeling
  I discovered just what I needed. I most unquestionably will make sure to do not
  put out of your mind this website and provides it a look on a continuing basis.

 73. Velda Kepert says:

  I’m not sure why but this blog is loading incredibly
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it a
  problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 74. Margret Pennell says:

  A motivating discussion is worth comment. I believe that
  you should write more on this issue, it might not be a taboo subject but usually people don’t talk about
  these subjects. To the next! Kind regards!!

 75. see it here says:

  Hi I am so glad I found your web site, I really found you by error, while
  I was looking on Digg for something else, Regardless I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous
  post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  much more, Please do keep up the excellent job.

 76. vitamin fact says:

  Simply want to ѕay your ɑrticle is ass surprising.
  The clarity inn your publіsh is simply cool and
  that i can think yoou are кnowledgeable on this subject.
  Fine with your permission alliw me to sеize your feed tto
  staay up too ate with impendinng post. Thanmks a million and ⲣlease кeep up the еnjoyable work.

 77. dominican republic says:

  Hi there, I found your website via Google whilst searching for a related matter, your site came up, it appears good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just changed into aware of your blog thru Google, and
  found that it’s really informative. I am gonna be careful
  for brussels. I will be grateful in case you continue
  this in future. Numerous folks will be benefited out of your writing.
  Cheers!

 78. taxation says:

  Unemployment inside the euro area increased again to its highest through the duration of your single currency throughout
  October, providing yet another ominous sign what sort of region could soon fall into recession – as experts called for the European Central Bank
  to cut rates of interest again next full week to spark life
  into the economy. The greatest manufacturing ability results in the increase in its exports when compared with its imports.
  As gold and silver coins have throughout history been a real store of worth serving as an insurance policy against systemic failures
  and problems within real estate markets within every
  society dating back history has become recorded.

 79. p12459 says:

  My spouse and I stumbled over here from a different web page and thought I might
  as well check things out. I like what I see so now i’m following you.
  Look forward to finding out about your web page yet again.

 80. Kimber says:

  Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s
  the little changes which will make the most significant changes.
  Thanks a lot for sharing!

 81. Merlin Seasons 1-5 says:

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article
  like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good
  content as you did, the web will be a lot more useful
  than ever before.|
  I couldn’t refrain from commenting. Perfectly written!|
  I will immediately snatch your rss as I can’t find your email subscription hyperlink
  or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me know
  in order that I may just subscribe. Thanks.|
  It’s the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to
  suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!|
  It is perfect time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this submit and if I could I wish to suggest you some attention-grabbing things or tips.

  Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
  I wish to read more things approximately it!|
  I have been browsing on-line more than three hours today,
  but I never found any fascinating article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content as you did,
  the web will be a lot more helpful than ever before.|
  Ahaa, its nice conversation about this post at this place
  at this webpage, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|
  I am sure this paragraph has touched all the internet users, its really really good post on building up new webpage.|
  Wow, this paragraph is pleasant, my younger sister is analyzing these kinds of things, so I am going to
  tell her.|
  bookmarked!!, I love your web site!|
  Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this
  article plus the rest of the site is also really
  good.|
  Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it
  😉 I will come back yet again since i have saved as a favorite it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and
  continue to help other people.|
  Woah! I’m really digging the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance”
  between user friendliness and visual appearance. I must say
  you’ve done a superb job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me
  on Internet explorer. Superb Blog!|
  These are actually wonderful ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.|
  I enjoy what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the superb works guys I’ve included you guys to blogroll.|
  Hi! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look
  it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting
  this to my followers! Excellent blog and brilliant design.|
  I really like what you guys tend to be up too. This kind of clever work
  and coverage! Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to my blogroll.|
  Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something
  completely unique. P.S My apologies for
  being off-topic but I had to ask!|
  Hello would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good internet hosting provider
  at a honest price? Thank you, I appreciate it!|
  I love it when people come together and share ideas. Great website, continue the good work!|
  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to far added agreeable
  from you! By the way, how could we communicate?|
  Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon.
  Kudos|
  This is a topic which is near to my heart… Cheers!
  Exactly where are your contact details though?|
  It’s very easy to find out any topic on net as compared to books, as I found this post at this website.|
  Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it
  but, I’d like to send you an email. I’ve
  got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.|
  Greetings! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a
  shout out from Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the fantastic job!|
  Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I love the knowledge you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded
  on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, very good blog!|
  Its such as you read my mind! You seem to grasp so much approximately this,
  like you wrote the book in it or something. I feel that you simply can do with a
  few p.c. to power the message home a bit, however instead of that, that
  is great blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.|
  I visited multiple sites but the audio feature for audio songs existing at
  this web site is actually fabulous.|
  Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was
  just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy
  so any assistance is very much appreciated.|
  Greetings! Very useful advice within this post!
  It is the little changes that will make the most important changes.
  Thanks a lot for sharing!|
  I seriously love your website.. Excellent colors & theme.

  Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m
  planning to create my own personal website and would love to find
  out where you got this from or what the theme is called.
  Many thanks!|
  Hello there! This article couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept talking about this. I most certainly will send this post to him.
  Pretty sure he’s going to have a good read.
  Many thanks for sharing!|
  Incredible! This blog looks exactly like my old one!

  It’s on a totally different subject but it has pretty much
  the same layout and design. Superb choice of colors!|
  There’s definately a great deal to learn about this subject.
  I like all the points you have made.|
  You’ve made some really good points there. I checked on the web for more information about the issue and found most individuals
  will go along with your views on this site.|
  Hi, I check your blog daily. Your writing style
  is awesome, keep doing what you’re doing!|
  I just couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual provide for your guests?
  Is gonna be again continuously in order to inspect new posts|
  I wanted to thank you for this excellent read!! I certainly enjoyed every bit of it.

  I have you book marked to look at new stuff you post…|
  Hello, just wanted to tell you, I loved this article. It was practical.
  Keep on posting!|
  Hi there, I enjoy reading all of your article post. I like to write a little comment
  to support you.|
  I every time spent my half an hour to read this
  website’s content everyday along with a mug of coffee.|
  I constantly emailed this blog post page to all my associates, as if like to read it after that my links
  will too.|
  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less.
  I’ve been using Movable-type on a variety of websites for
  about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any kind of help would be really appreciated!|
  Hi there! I could have sworn I’ve visited this blog before but after
  browsing through many of the posts I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m certainly happy I found it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!|
  Wonderful article! This is the type of information that
  are meant to be shared across the web. Disgrace on Google for not
  positioning this submit upper! Come on over and talk over with my web site .
  Thank you =)|
  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find
  It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you
  aided me.|
  Greetings, I believe your web site could possibly be having web browser compatibility problems.
  Whenever I look at your site in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues.

  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, great blog!|
  Someone essentially help to make critically articles I would state.

  This is the very first time I frequented your website page and so far?

  I surprised with the analysis you made to make this particular post amazing.
  Fantastic activity!|
  Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out much.
  I’m hoping to offer one thing back and aid others such as you aided me.|
  Good day! I simply would like to give you a big thumbs up for your great information you have got here on this post.
  I’ll be returning to your web site for more soon.|
  I always used to study article in news papers but now as I am a user of
  net therefore from now I am using net for articles or
  reviews, thanks to web.|
  Your mode of telling the whole thing in this article is really good, every one be able to effortlessly know it, Thanks a lot.|
  Hello there, I discovered your website by the use of Google
  while looking for a comparable matter, your web site came
  up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply changed into aware of your blog via Google,
  and located that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels.
  I’ll appreciate for those who proceed this
  in future. Lots of folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!|
  I am curious to find out what blog system you happen to be utilizing?
  I’m having some minor security issues with
  my latest site and I’d like to find something more safe.
  Do you have any recommendations?|
  I am extremely impressed with your writing skills and also with the
  layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today.|
  I’m really inspired together with your writing talents
  as well as with the format to your blog. Is this a paid topic or did you modify it yourself?
  Either way stay up the excellent high quality writing, it’s uncommon to
  look a great blog like this one nowadays..|
  Hi, Neat post. There’s an issue together with your site
  in internet explorer, could test this? IE still is the market leader
  and a good section of other folks will miss your wonderful writing due to this
  problem.|
  I am not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for great info I was looking for this info for my mission.|
  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its
  ok to use a few of\

 82. film en ligne says:

  Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 83. see it here says:

  With havin so much written content do you ever run into any issues of
  plagorism or copyright violation? My website has a lot
  of unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without
  my agreement. Do you know any ways to help stop
  content from being ripped off? I’d definitely appreciate
  it.

 84. zimbru02 says:

  Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless,
  just wanted to say superb blog!

 85. Buy USA proxies says:

  Hey! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 86. propranolol price online says:

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I
  guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any helpful hints for novice blog writers? I’d really appreciate it.

 87. buying security camera says:

  Hello! Do you know if they make any plugins to help with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share. Many thanks!

 88. Hair Restoration Laboratories shampoo says:

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this information So i’m glad to exhibit that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I such a lot unquestionably will make sure to don?t overlook this site and provides it
  a glance on a continuing basis.

 89. fleet management says:

  I am curious to find out what blog platform
  you’re using? I’m experiencing some minor security problems with my latest blog
  and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?

 90. wheat free protein says:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 91. Best clip in hair extensions says:

  Thanks for every other informative blog. The place else could I am getting that kind
  of information written in such a perfect approach? I’ve a
  mission that I’m just now operating on, and I’ve been at the look out for
  such information.

 92. hand luggage on norwegian airlines says:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent.
  I really like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say
  it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise.

  I can’t wait to read far more from you. This is really a great site.

 93. truck fleet management solution says:

  Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  outdated rehashed material. Excellent read! I’ve saved your
  site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 94. Hair loss treatment says:

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 95. Kenton says:

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum
  it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to
  everything. Do you have any helpful hints for beginner blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 96. whitepaper says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? With thanks

 97. weed for sale says:

  I am not certain the place you’re getting your info, but good topic.
  I must spend a while studying more or understanding more.
  Thanks for great information I used to be searching for this info for my mission.

 98. 評判が良い老人ホーム says:

  ご両親が年をとってくると体力も不安の種になりますよね。一人で永遠と暮らすのに不安を隠せない老夫婦も増えているみたいです。そのような時に活用できるのが高齢者住宅です。ですが、どうやって選ぶかは意外と知られていないようです。どんなふうに調べたら良いのか不安はないですか?最初に、老人介護施設には、介護保険を利用可と不可があることを知っておきましょう。これでも、大きな違いです。できれば、お金は使いたくないですし。さらに、利用料がある高齢者施設となるとお金の負担割合がるわけでケアがしっかりしているような施設を選択したいものですよね。介護サービスの質でもまた迷いますよね。親切には越したことはないわけですが、正比例でお金がかかるし。転居して生活してから性格に合わないととなると絶対に泣き寝入りです。転居となると負担が生じることになるわけですから最初に慎重に調べてミスしないようにしたいものです。高齢者施設選びにはコツが存在しますからそこをちゃんと押さえて安住の安住の地を探して下さい。老人介護施設探しのテクニックをまとめました。

 99. umzugsfirma bern says:

  Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate
  it

 100. аренда феррари в Санкт-Тропе says:

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be
  on the internet the simplest thing to be aware of.

  I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not
  know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

 101. rent ferrari in forte dei marmi says:

  Hey this is kind of of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

 102. best quadcopter under $100 says:

  Unquestionably consider that which you stated. Your favorite justification appeared to be at the web the easiest
  thing to bear in mind of. I say to you, I definitely get
  irked while other people consider issues that they plainly don’t know about.

  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out
  the entire thing without having side effect , other people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

 103. cream penumbuh brewok says:

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you can do with some pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is magnificent blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 104. condos for sale in pattaya says:

  I’ve been exploring for a little bit for any
  high-quality articles or blog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Reading this info So i am happy to express that I’ve a very just right uncanny feeling
  I found out exactly what I needed. I so much indisputably will make sure to don?t overlook this site and provides it a glance regularly.

 105. Yatango says:

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 106. Yatango Andy Taylor says:

  Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just
  cool and i can assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 107. Yatango Andy Taylor says:

  I was curious if you ever considered changing the page layout of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could
  connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two
  pictures. Maybe you could space it out better?

 108. download adaway apk says:

  Greetings I am so glad I found your web site, I really found you by mistake,
  while I was looking on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round
  enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the
  moment but I have saved it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read much more,
  Please do keep up the awesome job.

 109. Home interior says:

  Buy furnished and semi-furnished properties, depending on your
  requirements. As the studies have shown, the normal sized the flats was centred around 1600 sq .
  ft . in 2008, these days, the sizes with the newly constructed
  Mumbai flats have reduced by about 15%. A high standard of quality in all of the
  its endeavors backed by technical proficiency makes them a chosen brand
  among many.

 110. dietas Para Adelgazar rapido says:

  Hi there, I found your web site by the use of Google
  even as searching for a related matter, your website got
  here up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google
  bookmarks.
  Hi there, simply was aware of your weblog thru Google, and located that it’s truly
  informative. I’m going to be careful for brussels. I will appreciate
  if you happen to proceed this in future. Numerous other people
  will be benefited out of your writing. Cheers!

 111. TT says:

  My brother recommended I may like this web site.
  He used to be entirely right. This publish actually made my day.
  You cann’t imagine just how much time I had spent for this
  information! Thanks!

 112. הפועלבארשבע says:

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how
  can i subscribe for a blog web site? The account aided me
  a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright
  clear concept

 113. eskort ankara says:

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our
  community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful
  to you.

 114. iphone repair columbia mo says:

  I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this kind of space .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.
  Studying this information So i am happy to exhibit that I have a
  very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I
  needed. I most unquestionably will make sure to do not disregard this website and provides it
  a look on a constant basis.

 115. doosan engine dealer says:

  Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She
  never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I
  had to tell someone!

 116. gối massage says:

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 117. azithromycineachat.center says:

  First off I want to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to
  ask if you do not mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your mind prior to writing. I’ve had difficulty clearing my mind in getting my thoughts out
  there. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost
  just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Appreciate it!

 118. Pakistani Lawn Suits says:

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what
  all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.

  Any suggestions or advice would be greatly appreciated.

  Thanks

 119. Jpg2DL dll error says:

  Reason one is the file is cracked or missing by irregular situation. The two leading manufacturers laptop or computer
  processors today are Intel and AMD with both going for a high amount of
  popularity and each side ever willing to defend a common processor because the best in industry today.
  The major strategy for rendering a 3D scene is dependent upon something called ‘rasterization’.

 120. universal androot apk download says:

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours.
  It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as
  you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 121. hats for girls says:

  Nice blog here! Additionally your web site quite a bit up very fast!
  What web host are you the use of? Can I get your
  affiliate hyperlink in your host? I desire my site
  loaded up as quickly as yours lol

 122. sciatica medicine says:

  I think what yоu said made a great deal of sеnse. However, consider this, ѡhat if you werе to write a killker headline?
  I ain’t saying your cⲟntent is not good., however wһat
  if yⲟu аdded a post title that ɡrabbed folk’ѕ attention? I mean Nụ
  Hôn Đầu – Phần Ba iіs a little vanilla.
  You could peek at Yahoo’s front page andd watch how tһey create article һeаdlines to get рeoplle interested.
  You might try adding a video or a piic or tԝoo to
  get people interestedd about whyat you’ve got to say. In my opinion, it coulԁ Ьring your piѕts
  a little bit more interesting.

 123. Cortney says:

  Attractive portion of content. I just stumbled upon your
  website and in accession capital to claim that I acquire
  actually loved account your weblog posts. Any way I’ll be
  subscribing to your feeds or even I success you get admission to constantly quickly.

 124. 车载空气净化器 says:

  汽车除味听到过这名字名气大着呢。名气不是白得来的。人都知道,杰出,更是一种付出。

  车载空气净化器

  令人愉快
  非常棒。
  说来的观念很明白,婆娑世界却是前路漫漫的。杰出之人通常是苦尽甘来。不可能轻松的得到。但是人必然不劳而获。哲学:人是斗争的动物

  控制你的口,守住你的言语;人的口中有财富,你要珍惜你的嘴唇。

  汽车除味

 125. DRAFTING says:

  Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.
  If you know of any please share. Thank you!

 126. film says:

  Hello I am sso gratdful I found yoiur blog, I really found you by mistake, while I was researching on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a tremendous post and a all round
  interesting blog (I alpso love the theme/design), I don’t
  have time to look over itt all at the minute but I
  have bookmarked it andd also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to rezd much
  more, Please do keep upp the fantastic work.

 127. barcode scanner says:

  Someone essentially lend a hand to make seriously articles I would state.

  That is the very first time I frequented your web page and
  thus far? I amazed with the analysis you made to create
  this actual put up amazing. Wonderful activity!

 128. water damage cleanup says:

  Magnificent goods from you, man. I have be aware your stuff
  previous to and you are simply too fantastic.
  I actually like what you’ve bought right here, really like
  what you are stating and the way in which by which you are saying it.
  You make it enjoyable and you still care for
  to keep it sensible. I cant wait to read much more from you.
  This is actually a terrific site.

 129. Construction Factoring says:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide
  credit and sources back to your website? My blog site is in the exact same area
  of interest as yours and my visitors would really benefit
  from a lot of the information you provide here. Please let
  me know if this ok with you. Cheers!

 130. Pre-Paid Visa cards says:

  Hello there, I found your web site via Google whilst searching
  for a similar matter, your web site got here up, it seems to be good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just become alert to your weblog thru Google, and located that
  it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate if you happen to continue this in future.

  Lots of other people might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 131. water damage repair says:

  of course like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts.
  A number of them are rife with spelling problems
  and I in finding it very bothersome to inform the reality then again I’ll definitely come
  again again.

 132. water removal says:

  Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time
  deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 133. poker face says:

  Hello! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a
  new project in a community in the same niche. Your blog
  provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 134. waterproofing says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site
  and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 135. http://furosemideachat.stream says:

  Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during
  lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m surprised at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very
  good blog!

 136. harmonic scanner download mt4 says:

  Excellent goods from you, man. I have understand your
  stuff previous to and you’re just too fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I can not wait to read far more from you. This is actually
  a wonderful website.

 137. cdcp training london says:

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that
  “perfect balance” between user friendliness and visual appeal.
  I must say you have done a fantastic job with this. In addition, the blog
  loads extremely fast for me on Internet explorer. Superb Blog!

 138. salt rock lamp says:

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of
  house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this info So i am glad to exhibit that I’ve a very
  good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most surely will make sure to don?t disregard this site
  and provides it a look on a constant basis.

 139. transparent photo says:

  I think this is one of the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things,
  The website style is wonderful, the articles is really excellent : D.
  Good job, cheers

 140. agencywestchester.com says:

  Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would value
  your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 141. Company Registration says:

  Hey would you mind letting me know which web host you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a
  lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider
  at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 142. Company Registration says:

  I’m no longer positive the place you are getting your information, however good topic.

  I must spend a while learning more or understanding more.

  Thank you for wonderful info I used to be in search of
  this information for my mission.

 143. katran.arkrim.com says:

  My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I
  might as well check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to finding out about your web page for a second time.

 144. movie says:

  Thank you for another informative site. Where else may I am getting that kind of
  information written in such a perfect approach? I’ve a venture that I am simply now working on, and I
  have been at the glance out for such info.

 145. 性,性感 says:

  Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. However think about
  if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and videos, this site could undeniably
  be one of the very best in its niche. Very good blog!

 146. Elwood says:

  I do agree with all of the ideas you have presented for your post.
  They’re really convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for starters.
  May you please extend them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

 147. hoc cham soc da o dau tai tphcm says:

  Howdy would you mind stating which blog platform you’re working
  with? I’m looking to start my own blog in the near
  future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 148. Nintendo Switch Case says:

  Hello, i read your blog from time to time and i
  own a similar one and i was just wondering if you get a lot of
  spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance
  is very much appreciated.

 149. Nathan Harkness says:

  Hey! I know this is somewhat off topic but I was
  wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 150. casino phu quoc says:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter
  to be really something that I think I would never
  understand. It seems too complicated and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 151. 迪克 says:

  Howdy! This blog post couldn’t be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I will forward this information to him.

  Pretty sure he’s going to have a great read. Thanks for sharing!

 152. rental condos in hallandale beach says:

  We absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content in your
  case? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write concerning here.
  Again, awesome web site!

 153. scary stories for kids says:

  Greetings, There’s no doubt that your web site could possibly be having browser compatibility problems.

  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, excellent website!

 154. ไฮโลไทย says:

  Thank you, I have just been searching for information approximately this topic for ages and
  yours is the greatest I’ve discovered till now. However, what about the bottom line?
  Are you certain in regards to the supply?

 155. coconut grove condo rentals says:

  Just want to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply
  cool and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep
  updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep
  up the gratifying work.

 156. Streaming Jav Online Free says:

  Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed
  some nice practices and we are looking to trade solutions
  with other folks, why not shoot me an email if interested.

 157. condo rentals in hallandale beach says:

  Excellent post. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job. I will definitely
  digg it and individually suggest to my friends. I am sure
  they’ll be benefited from this web site.

 158. pirater free says:

  Hey, I think your site migyht be having browser compatibility issues.
  When I look att your blog site in Safari, it looks fine but when openinjg in Internet Explorer,
  iit has some overlapping. I just wanted to giive you a quick heads up!
  Otherr then that, awesome blog!

 159. w88live says:

  continuously i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive,
  and that is also happening with this piece of writing which I am reading here.

 160. depression cure says:

  Ι blog offten and I truly appreciate your content.
  Тhіs great article has truly peakedd my interеst.
  I will bookmark yoour sіte and keep cһecking for new
  details about once per week. Ӏ oρterd іn for your Feed as well.

 161. vacation rentals in downtown miami says:

  Hey there, I think your site might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog site in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 162. Mieszkania says:

  When someone writes an article he/she maintains the plan of a user in his/her
  brain that how a user can know it. Thus that’s why this piece of writing
  is perfect. Thanks!

 163. Marcos says:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful
  & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 164. บอลวันนี้ says:

  Just want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your publish is simply great and
  that i could suppose you are an expert in this subject.

  Fine together with your permission let me to clutch your RSS feed to keep up to date
  with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 165. pornord.com says:

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using
  Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching
  to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.

  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 166. Transportfirma says:

  Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished
  to mention that I’ve really enjoyed browsing your weblog posts.
  In any case I will be subscribing on your rss feed and I’m hoping
  you write again very soon!

 167. click here says:

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and all. But think about
  if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of
  the best in its niche. Superb blog!

 168. w88vn.com says:

  hi!,I love your writing very so much! percentage we be in contact
  extra about your article on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem.
  Maybe that’s you! Looking forward to look you.

 169. w88vn.com says:

  What i do not understood is in reality how you are
  not actually a lot more neatly-appreciated than you might be now.

  You are very intelligent. You already know therefore considerably when it comes
  to this matter, produced me for my part imagine it from so many numerous angles.
  Its like men and women are not interested unless it is something to do with Woman gaga!
  Your own stuffs nice. At all times deal with it up!

 170. m88.com says:

  Hey would you mind letting me know which webhost you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
  Many thanks, I appreciate it!

 171. m88 asia says:

  hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this site,
  as I experienced to reload the site many times previous
  to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your
  high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective exciting content.

  Ensure that you update this again very soon.

 172. poker online says:

  Do you have a spam problem on this website; I
  also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice
  practices and we are looking to trade strategies with others,
  why not shoot me an e-mail if interested.

 173. casino net says:

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My blog is in the exact same niche as yours and
  my users would genuinely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you. Regards!

 174. przypinki na zamówienie says:

  Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your article seem to be running off the
  screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do
  with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Many thanks